Ma már a művészet is lehet tartalmas üzleti vállalkozás, ha jól átgondoltan, tervezetten csináljuk. Itt most nem választanám szét az alkalmazott művészeteket és a képzőművészetet, mert az emberek többségének a fejében talán ez a két terület összemosódik, és abból  a szempontból, hogy művészként meg tudj élni, ez talán nem is olyan lényeges pontja a témának.

Sokszor halljuk, és  már elcsépeltnek is mondható az, amikor azt mondják, hogy “olyan művészlélek” valaki. Ami egyben azt is jelenti, hogy elnéznek neki egy csomó dolgot, elnézik a szétszórtságát, elnézik azt ha éppen elvarázsolódik, elfogadják a késését és pontatlanságait, vagy ha feledékeny, és sajnálva veszik tudomásul a környezetében, hogy soha nincs pénze. Mert hát mindig is úgy volt, hogy egy művész nehogy már meg tudjon élni tisztességesen a tehetségéből, neki szabad nyomorogva élni, és örülni, ha időnként egy-egy alkotását megveszik.

Sok tanítványom szülei aggódva figyelik gyermekük rajongását a rajzolás, az alkotás iránt és attól rettegnek, hogy nehogy az ő gyerekük valamilyen művészeti pályát válasszon. A mi családunkban ez a téma hétköznapi, ugyanis a lányunk ruhatervező szakon végzett egy művészeti szakgimnáziumban, a húgom festő szakon végzett, most művészetterápiát tanul mesterszakon, a keresztlányom pedig alkalmazott grafikus szakon végzett, szintén művészeti szakgimnáziumban, jelenleg építőművész szakon tanul az egyik egyetemen. Neki már könnyű dolguk volt, mert az utat kitapostam nekik 😉 (hihihi), de átéltem azt, mikor a szülők küzdöttek az ellen, hogy nehogy művészeti pályán kössek ki, mert ” a művészetből nem lehet megélni!”

Ezeknek az időknek vége. Ha művész vagy és élni is akarsz, akkor az élet több területén is ki kell képezned magad. Mi több, nem elég ha képzed magad, de több területen magadnak kell helytállnod azon túl, hogy alkotsz. Tudni kell eladni is magad.

Vegyük sorba hogy művészként, alkotóként mire kell figyelned:

 • Ha rendszeresen szeretnél kiállítani, akkor válogasd ki a meglévő műveidből amit érdemesnek tartasz arra, hogy kiállításra kerüljön és a közönség is megismerhesse.
 • Tervezd meg, hogy a kiállításodon legyen-e beszélgetés a közönséggel, vagy csak egy megszokott megnyitóbeszéd, ajánló legyen.
 • A kiállítás végén legyen-e záró rendezvény, vagy egyszerűen csak leszedik a képeket, becsomagolják a szobrokat és vége…
 • Készíts a kiállításod idejére egy listát, amit a látogatók meg tudnak nézni, és ha vásárolni akarnak, akkor az ár már ott van előttük, és lefoglalhatják a kiválasztott darabot (árlista).
 • Tervezd meg a hirdetését a kiállításodnak: hol és mit hirdetsz? Készíts vagy készíttess online és offline maghívót és plakátokat a kiállításodhoz.
 • Ha galériákkal szerződsz, akkor számíts arra, hogy a galériákban elvárják a művésztől, hogy tájékozott legyen a hazai és a nemzetközi trendekről a művészeti világban.
 • Ha képes vagy művészként időnként megújulni, és valami újat alkotni az jó. Ne ismételd más művészek megoldásait, más korok alkotóit, vagy “találmányait”.

A művészek sokszor szétszórtak, emellett persze hiperérzékenyek is a külső ingerekre, változásokra. És a kritikát nagyon sok esetben elég rosszul fogadják. Én nagyon ilyen voltam korábban, de mostanra már el tudom ezt a személyemtől különíteni, és tudom, hogy nem nekem szól, hanem annak, a dolognak, amit alkottam, amit látnak az emberek. Ez pedig igényektől, ízlésektől függ. Jó hír, hogy ez is olyan képesség, amely segítséggel, sok gyakorlással elsajátítható.

Mi az még, amire te magad, mint alkotó, mint művész figyelj?

 • Ha ma művészként akarsz megélni, légy együttműködő a galériákkal, a művészeti menedzserekkel, a kiállító helyszín vezetőjével, a művészeti vásár, a kézműves piac szervezőivel!
 • Légy pontos, tartsd be a határidőket! A műveidet a megbeszélt határidőre készítsd el, szállítsd le!
 • Légy jó kapcsolatteremtő és tudj beszélgetni a közönségeddel, a vásárlóiddal és a szakmabeliekkel is, és ne csak az anyanyelveden.
 • Döntsd el, hogy művészként hol jelensz meg, és ott építsd fel az arculatod: legyen az a hazai vagy a nemzetközi művészeti élet.
 • Légy jelen egy számodra megfelelő közösségi platformon, ahol elérnek, látnak az emberek! Ez lehet az Instagram, ami a képmegosztások legjobb helye. Lehet a Pinterest, ahol akár DIY projektekkel is taníthatod a követőidet. Lehet a Facebook, ahol mostanában elég rosszak az elérések, kevesen látják a posztjaidat, de egy-egy játékkal, beszélgetés kialakításával, vagy hirdetésekkel ez javítható helyzet.

Gyere a Facebook klubba, találkozz más művészekkel, alkotókkal, kreatívokkal is!

Művészek Alkotók Kreatívok Klubja

Azt tapasztaljuk, hogy az első két év a legnehezebb egy induló vállalkozás életében, ezért bátorítalak arra, hogy vállalj olyan munkát, ami rendszeres bevételt tud hozni: óraadóként, szakkörvezetőként, workshopok, stb. Legyen egy speciális területed művészként, ahol fel tudod magad építeni. Ez lehet egy véletlen megszülető terület, de lehet egy tudatos építkezés eredménye is.

Ha szeretnél fejlődni a művészeti vállalkozásodban az ONLINE KURZUSAINK között keresgélhetsz tematikusan is.

Az Arteco House WEBSHOPBAN pedig mindjárt a kosaradba is teheted a kiválasztott online kurzust.