Mint minden vállalkozásnak, így a művészeti vállalkozásoknak is vannak hátrányai. Ilyen lehet az, hogy szűk a piac, ahol megveszik az alkotásaidat. Ilyen lehet az is, hogy nem értik a művészeted, téged. Ilyen hátrány lehet az is, hogy nem tudod eladni az alkotásaidat. Ezeken lehet sírdogálni és elmélkedni, de abból még mindig nincs bevételed.

Fordítsunk a dolgokon, és nézzük meg azt, hogy ami első blikkre hátrány, hogyan tudjuk azt mi, – akik  a művészetből élünk – az előnyünkre fordítani?

1. Nagy előny az, hogy amit alkotunk, azt a kezünkbe tudjuk venni, el tudjuk adni, és mások meg tudják venni. Ehhez a piacunkat kell bővíteni. Ennek szuper útja az, hogy külföld felé nyitunk. A művészeti alkotások nem virtuális, valahonnan letölthető anyagok, hanem olyan tárgyak, amiket valaki megrendel az interneten, te gondosan becsomagolod, elküldöd a vásárlónak. Így számodra kitágul a piaci lehetőségek köre, mert gyakorlatilag az egész világon eladhatod az alkotásaidat. Időt és pénzt is spórolsz azzal, hogy nem kell fizikailag ott lenned mindenhol.

2. Ha az idegen nyelv nem az erősséged, akkor is könnyebben beszélsz a “vizuális kultúra nyelvén”, mint egy olyan területen, ahol a szövegnek (írott, vagy beszéd) nagyobb a szerepe. Neked a gondolataidat, az ötleteidet képekben, színekkel, vizuális nyelven kell elmondanod, így ezek az online piacok nagy előnyt jelentenek neked. Egy hátrányodat ismét átfordítottunk előnyödre.

3. Nagyon sok online piac létezik, ahol eladhatod a művészeti alkotásaidat, mert ezekre az oldalakra hozzád hasonló művészek töltik fel alkotásaikat, és akik kifejezetten ezeket keresik, azok ezeken az oldalakon keresgélnek. A szolgáltató gondoskodik a marketingről sok esetben, így könnyebben rátalálnak az emberek az alkotásaidra.

Művészként is meg kell a saját piacunkat keresni. Hogy milyen módokon lehet ezt megtenni, ehhez készítettünk egy külön fejezetet az ART & Business Online Kurzus 1.0-ban és a MINI Kurzus ART & Business Online Kurzus – Művészeti piacok és vásárlók-ban.

Mi lehet még előny a művészeti vállalkozásban? Neked van még ötleted?