A művészeknek – amellett, hogy alkotnak, terveznek, kiállítanak – rengeteg napi feladatuk is van, amit el kell végezni. Lehet halogatni, csúsztatni, elfelejteni, átszervezni, másra bízni, stb., de ha szükséges, mégis csak el kell végezni. Én a cetlizős fajta vagyok, vagyis az voltam eddig 🙂 Pár hónapja megkerestem egy 21 évvel ezelőtt vásárolt Filofaxomat, amit már régóta nem használtam, de éreztem, hogy ez a cetlizés nem igazán működik már… Valami komolyabb kell! Kicsit felturbóztam tehát a Filofaxomat, megszépítettem, a bőrt felfrissítettem. Aztán szembe jött velem egyik nap Tóth Cecília blogja. Nála találkoztam először a bullet journallal, amit én eddig nem használtam. A Filofaxot és a BuJo-t akár kombinálni is lehet, aminek nagyon megörültem, mert mindkettő módszer tetszik. A napi, havi, éves időtervezésedhez szeretnék segítséget adni, mutatni valami jót. Felkértem Cilit, hogy mutassa be nekünk a bullet journalt. Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az írását:

Biztosan veled is előfordult már, hogy elcsúsztál egy határidős feladattal, vagy egyszerűen csak elfelejtkeztél róla. Esetleg azok az emberek közé tartozol, akik azt se tudják, hol áll a fejük, annyi különféle feladatot kell észben tartaniuk? Szeretnéd, hogy esténként azt érezd, a mai nap sikeresen telt, egy lépéssel közelebb kerültél a célod felé?

Csak egy apró különbség választja el az elfoglalt és a hatékony embert egymástól. Ez pedig nem más, mint a tervezés. Az életünk megtervezése, a céljaink kitűzése, a hozzá vezető út, a lépések meghatározása, az időnk megtervezése. Léteznek különféle applikációk, számtalan fajtájú és formájú határidőnaplók, de létrehozhatsz saját magadnak egy személyre szabott naplót, mely pontosan azokat az elemeket tartalmazza, amik neked, a te életed, a te vállalkozásod hatékony működtetéséhez kellenek. Ez pedig nem más, mint egy bullet journal vagy más néven BuJo.

bullet-journal-flatlay

Kép: http://parkerandme.co.uk/starting-bullet-journal/

Mi az a bullet journal?

A bullet journal nem más, mint egy általad elkészített napló, melynek elsődleges célja a teendőid címszavakkal történő felsorolása és rendszerezése. A lényege, hogy a teendőidet különböző felsorolásjelekkel kategorizálod, így már ránézésre el tudod különíteni egymástól az eseményeket, feladatokat és jegyzeteket. Külön jelölheted a prioritást élvező feladatokat vagy akár az inspiráló feljegyzéseidet.

  • a bullet journal egy tárgymutatóval kezdődik, ahol a különböző témáidat gyűjtöd össze oldalszámmal megjelölve,
  • ezt követi a jövőbeli tervező, ahol az elkövetkező hónapok eseményeit, teendőit írod fel,
  • majd következhet a havi tervező, ahol az adott hónap feladatait, eseményeit listázod,
  • attól függően, hogy neked mi válik be, ezt még kiegészítheted egy heti tervezővel is,
  • és csak azután foglalkozol a napod megtervezésével,

A napi tervező elkészítése kulcsfontosságú feladat. Itt írod össze, hogy konkrétan milyen teendőid vannak aznap. A bullet journal Ryder Carroll nevéhez fűződik, ő hozta létre ezt a rendszert, mely körül egy népes közösség alakult ki azóta, mindenki hozzátette a saját elképzelését és sokan szívesen meg is osztják saját naplójukat, hogy ezzel inspirációul szolgáljanak másoknak. Az alap verzió pár egyszerű lépésből áll, melyet könnyedén kiegészíthetsz számtalan további hasznos elemmel is. Itt le tudsz tölteni egy nyomtatható útmutatót, mely a bullet journal alapjait foglalja össze.

Hogyan segíti a bullet journal a vállakozásod?

A bullet journal egy rugalmas rendszer, így rajtad áll, hogy csak a vállalkozásodat vezeted benne, esetleg használhatod a magánéleted megtervezésére is, vagy akár helyet kaphat mindkettő egyetlenegy naplóban! Rendszerezd a teendőidet témák szerint, kövesd nyomon az elvégzett munkádat és gondolkodj folyamatokban!

Mindez hogyan néz ki a gyakorlatban?

Hozz létre gyűjteményeket! Egy vállalkozás megszervezéséhez sokféle területen kell egyszerre teljesíteni, legyen az a marketing, az ügyfélkezelés, a termék előállítása stb.

  • Célszerű minden egyes részfeladatnak létrehozni egy gyűjteményoldalt, ahol csak az adott témához tartozó feladataidat írod össze!
  • Törekedj arra, hogy pár szóval, tömören írd le, hogy pontosan mi a teendő.
  • Határozd meg a témához tartozó célokat és írd le a eléréséhez szükséges lépéseket.
  • Állíts fel prioritásokat!
  • Gondold át, hogy mi a legfontosabb! Melyik feladattal kell először foglalkoznod!

 

Azokat a feladatokat is jelöld, amikkel rendszeres időközönként foglalkozni kell. Létrehozhatsz olyan oldalakat is, ahol összegyűjtöd a legújabb ötleteidet, de akár le is rajzolhatod őket! Vezetheted benne a negyedéves terveidet, statisztikáidat, mérföldköveidet, kiadásaidat, de akár egy-egy érdekes előadást vagy tananyagot is beleírhatsz, mivel mindent feltüntetsz a tárgymutatóban, meg fogod találni később is!

dailyspread

Kép: http://parkerandme.co.uk/starting-bullet-journal/

Kövesd nyomon a szokásos feladataidat!

A rendszeresen ismétlődő feladataidat egyszerűen tudod kezelni, ha táblázatokat készítesz nekik. A függőleges oszlopba felírod a teendőket, a vízszintesbe pedig a napokat. Amikor végeztél az adott feladattal, azt jelölöd magadnak. Készíthetsz ilyen táblázatot például azoknak a feladataidnak is, amit minden nap el kell végezned, így nem kell a napi terveződhöz külön felírnod őket, de nem is fogod elfejteni őket. Miért lesz ez a hasznodra? Emlékezni fogsz rá, hogy milyen feladatokat kell elvégezned és ránézésre meg tudod állapítani mely teendőiddel vagy elmaradásban! Segít, hogy azok a “nemszeretem feladatok” is a rutinjaid részévé váljanak, amiket sajnos muszáj elvégezned, hogy sikeres legyél.

A napi tervezés jelentősége

Ha megtervezed a napod, nem azon kell gondolkodnod, hogy mit is kellene csinálnod, hanem ránézel a listádra és már tudod a dolgod! Előző este vagy adott nap reggel összeírod, hogy milyen feladatokkal kell végezned aznap. A napi tervezésnél célszerű belekalkulálnod a rendszeresen ismétlődő feladataid mellett az esetleges találkozókhoz vagy egyéb elintéznivalókhoz szükséges időt és a fennmaradó szabadidővel gazdálkodhatsz a továbbiakban. Amennyiben segít, rajzolj idővonalat és azon jelölheted, mit mikor csinálsz és mennyi időre van szükséged hozzá. A napi teendőlistádat bármikor kiegészítheted a nap folyamán, de arra figyelj, hogy ne tervezd túl magad, mert az kudarcélményhez vezet. Ösztönzőleg tud hatni, ha látod magad előtt, hogy erre és erre a feladatra lesz ma időm, ha most nem állok neki, akkor már csak ezt fogom tudni elvégezni! Érdemes minden nap megjelölnöd a legfontosabb feladatodat és célszerű azzal kezdeni a napod, így ha másra nem is marad időd, mégis sikeresnek tekintheted a napod, mert egy nagyon fontos teendőt elvégeztél

jelolesek

Kép: https://hu.pinterest.com/pin/331507222554440691/

Gondolkodj folyamatokban és jelölj!

Amikor elvégeztél egy feladatot, azt egyértelműen jelöld. Ezt megteheted amint végeztél vele, vagy átnézheted esténként a listád, tőled függ, hogy mi válik be jobban. Az el nem végzett teendőidet átírhatod egy másik napra, visszaírhatod a jövőbeli terveződbe vagy akár ki is húzhatod, ha már nem aktuális. Alkalmazhatsz különféle jelölési rendszereket! Használhatod az eredeti bullet journal-os jelöléseket is, de kigondolhatsz magadnak a te igényednek megfelelő különböző jeleket! Alkalmazhatsz színkódokat is, de akár különböző oszlopokba is írhatod az egyes feladataidat.

Mitől kreatív?

A bullet journalban nincsenek szabályok, illetve te állítod azokat! Mindent úgy és olyanná alakítasz, ahogy az neked tetszik, olyan rendszert találhatsz ki, ami a te igényeidnek megfelel. Kezdetben érdemes átgondolnod, hogy pontosan miket szeretnél benne vezetni és ez alapján összeállítani a naplódat.
picjumbo_cili3
Ezután látni fogod, hogy mi vált be, mit kellene máshogy csinálnod. Kísérletezz és bátran változtass, ha valami nem jött be! Nincsen másra szükséged, mint egy naplóra és egy tollra! Válassz olyan naplót, amibe szeretsz írni és olyan tollat, amivel szeretsz írni! Fontos, hogy a bullet journalod ne egy kényszer tevékenység legyen, hanem találd meg a módját, hogy élvezetet nyújtson neked!

calendar

Kép: http://littlecoffeefox.com/2016/09/08/13-bullet-journal-spreads/

Ha szeretnéd rajzolj bele, színezd, ragassz bele! Így a bullet journal nem csak a személyes időterveződ lesz számodra, hanem egy kreatív hobbi is!

[ Írta: Cili (zezil – kreatív idő tervezés) ] Cili blogja a Zezil.hu