Vásárlói arról számolnak be, hogy a festményei különleges pozitív energiákat sugároznak.

Így fogalmaznak: a színek szinte élnek, beszélnek, az egyedi, modern színes formák nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem gyógyítják a lelket, hitet adnak, és feltöltik a környezetüket energiával, békével, nyugalommal.

Tóth Mónikával az Arteco House Webshopján keresztül ismerkedtem meg, így elegyedtünk beszélgetésbe. Számomra nagyon inspiráló a lendülete, és az, ahogyan a munkáival megjelenik a külföldi online piacokon. Van tőle mit ellesni 😉 Jó látni, hogy mennyi gondot fordít arra is, hogy hogyan tálalja a munkáit, hogyan helyezi bele egy-egy környezetbe. Mónika a modern dekorációs művészet képviselője, aki ecsetek nélkül, ujjal és kézzel viszi vászonra  az olajfestéket. Jó sok mindent kérdeztem tőle, olvassátok el, ajánlom szeretettel:

Mikor kezdtél el festeni, Mónika?

2011-ben találkoztam először a festékkel és a vászonnal. Részt vettem egy háromnapos kezdő olajfestészeti kurzuson, amelyet Simon M. Veronika, Munkácsy díjas festőművész vezetett. Az a varázslatos miliő, amit ő teremtett a kurzus során, és ahogy megismertette és megszerettette velünk az olajfestéket és a vele való munkát, alapjaiban meghatározták a kötődésemet az anyaghoz és magához a festéshez. Ezt megelőzően 2008-ban végeztem el egy jobb agyféltekés rajztanfolyamot. Azt hiszem innen indult az én történetem.

Végül aztán 2014-ben alakult úgy az életem, hogy újra elő tudtam venni a rajz- és festőeszközeimet, és megengedni magamnak, hogy kibontakozzon a művészetem.

Kinek ajánlod a festményeidet és kik azok akik vásárolják őket?

A festményeim többnyire nonfiguratív alkotások. Ha fel is tűnik egy-egy alak vagy forma a képen, az sem a szándékoltásomat tükrözi. Soha nem határozom el előre, hogy mit szeretnék festeni. A képeim ereje sokkal inkább a színek együtthatásában és harmóniájában rejlik.

Éppen ennek okán úgy tapasztalom, hogy azok az emberek vonzódnak jobban a munkáimhoz, akik rá mernek hagyatkozni a saját érzéseikre és gondolataikra, amelyek felmerülnek bennük egy-egy műalkotás befogadása közben. Nem „várják el a képtől”, hogy megmondja nekik, hogy mit kell látni benne. Szeretik saját maguk „megfejteni” a festményt, hogy megtalálják benne azt a mondanivalót, amit – a saját érzelemvilágukon átszőve – üzen nekik a kép.

 

A festészet mellett van-e kiegészítő tevékenység, ami a művészethez kapcsolódik?

Idén kezdtem el gyerekekkel foglalkozni. Tavasszal egy 8-11 éves gyerekekből álló csoporttal festettünk együtt szombat délelőttönként. Ez volt az „Ujjal Festő Műhely Monával”. Igyekeztem sok játékos feladat segítségével megmutatni a gyerekeknek az ujjal festés technikájának szépségeit. Elsődleges célom az volt, hogy megtapasztalják a felszabadult alkotás örömét. A gyerekek keze nyomán készült alkotásokból aztán kiállítást is szerveztünk. Szándékomban áll a jövőben nemcsak gyerekekkel, de felnőttekkel is foglalkozni, és alkotásterapeutaként is dolgozni.

A műtermed, ahol dolgozol, milyen 3 fő szempont szerint alakítottad ki?

Nem voltak szempontok. Az otthonom egyik szobáját alakítottam ki úgy, hogy festeni tudjak benne. Néhány számomra kedves tárggyal és kiegészítővel sikerült amolyan kedves, barátságos festőkuckóvá tennem ezt a helyiséget. Hálás vagyok azért, hogy mindez a rendelkezésemre áll(t.)

A szűkebb családodtól milyen támogatást kapsz a napi rutinodban és a művészeti munkádhoz?

A családom lelkiekben tud támogatni. A nővérem, Szilvia az, akivel minden fontosabb dolgot megosztok, és ha szükséges, kikérem a véleményét.  Egy különlegesen finom lélekkapcsolat van közöttünk, így könnyen egymásra tudunk hangolódni. Ez nagyon fontos nekem.

Melyik a kedvenc technikád, illetve van-e kedvenc  eszközöd, amiket a festésnél használsz?

Évi, tudod, hogy az ujjammal festek 🙂 Nincs szükségem másra, csak olajfestékre és vászonra. Ez a technikám. Az ujjal festés.

Beszélsz nekünk arról, hogy mi az az állandó hely, ahol a munkáidat meg lehet vásárolni offline vagy online?

Két éve nyitottam a képeimnek galériát – TothMona Galéria néven – itt Zalaegerszegen, ahol élek. Most azonban sok minden változik az életemben, és ezzel együtt a galéria életében is. Múlt hónapban ezt a helyet bezártam, és keresem a képek, a galéria számára az új helyszínt. Addig is, ebben az átmeneti időszakban a festményeim az otthonomban, mint Lakásgalériában tekinthetők meg.

 

Az online oldalát tekintve a kérdésednek, van egy saját weboldalam, illetve a közösségi oldalakon túl jelenleg öt hazai és 10 nemzetközi online művészeti oldalon vagyok jelen:

http://galeriabudapest.com/

https://pleinart.hu/

https://www.mutargy.com/

http://art-area.hu/

https://www.neogradys.com/

http://www.artrooms.it/

https://www.celesteprize.com/

https://artist.com/

https://www.artmajeur.com

http://www.artwanted.com/

https://www.artfinder.com

https://liveheroes.com

https://society6.com/

https://fineartamerica.com/

https://artboost.com/

Hogyan vetted fel ezekkel a helyekkel a kapcsolatot?

Legtöbbjüket e-mailben és telefonon kerestem meg, és küldtem el nekik a bemutatkozó anyagomat. A nemzetközi oldalakon általában – bizonyos valódiságot és eredetiséget ellenőrző folyamatot követően – ingyenesen lehet regisztrálni és feltölteni az alkotásokat.

Milyen portfólióval mutatkoztál be nekik?

Készítettem egy rövid bemutatkozó anyagot a munkáimból és a művészetem által képviselt értékekről. Ez a portfólió elérhető a weboldalamon is: http://tothmonaarte.hu/portfolio-hu/ Az oldal olasz és angol nyelven is elérhető. (Ez egy 13 oldalas online és offline is használható portfólió – Szerk.)

Mi az, amire szerinted nagyobb hangsúlyt fektethetnél ahhoz, hogy több megrendelésed legyen, több eladásod a festményekből?

Még több valós, személyes kapcsolat.  A képekkel való személyes találkozás a legmeghatározóbb egy-egy vásárlás során. Mindegyik festmény „megszólítja” azt, aki számára üzenetet hordoz. Ez a „megmagyarázhatatlan vonzódás” tud a kulcsa lenni az eladásnak.

A saját weboldalad már említetted, ahol láthatóak  a munkáid, de mi a helyzet a közösségi oldalakkal? Hol vagy rendszeresen jelen?

Facebook, Pinterest, Twitter.

Mennyire vagy aktív a közösségi oldalakon? Milyen rendszerességgel írsz posztokat, osztasz meg képeket és mi az, amiben még vannak kihívások a social média területén számodra?

Mindig akkor teszek közzé bejegyzést, amikor úgy érzem, hogy mondanivalóm van. Lehet ez egy elkészült alkotás, egy fontosabb esemény vagy valami érdekes dolog a nagyvilágból.

A social media világa és annak kihívásai olyan gyorsan változnak, hogy nem törekszem annak nyomon követésére. Igyekszem kihasználni ezeknek a csatornáknak az előnyeit, és minél szélesebb közönséggel megismertetni az alkotásaimat.

Mit ajánlasz azoknak a művészeknek, iparművészeknek akik azt tervezik, hogy  a festményeiket szeretnék értékesíteni? Mit csináljanak és mit ne? 🙂

Azt gondolom minden művészeti ágban annyira széles mind az online, mint az offline megjelenési lehetőségek palettája, hogy mindenki meg tudja találni magának azt a platformot, ahol a munkáit be tudja mutatni, és értékesíteni tudja. Ajánlani csak annyit tudok, hogy bátran vegyék fel ezekkel a helyekkel a kapcsolatot, hiszen a világ éhes a szépre és a jóra. 🙂