Most ugrik a hal a vízbe! 10 lépés, mielőtt elindítod a művészeti vállalkozásod. Igen, már eldöntötted, hogy csinálni akarod. A művészetedből akarsz megélni. Ez most az az állapot, mikor épp itt tartasz. Nézzük mi az a 10 lépés, amit feltétlenül meg kell még tenned, el kell még intézned, döntened!

  1. Az indulás előtt konzultálj egy könyvelővel, tedd fel a kérdéseidet. A türelmes könyvelő szívesen segít neked. Vele meg tudod beszélni, hogy a te vállalkozásodhoz melyik forma a legmegfelelőbb. Ma már nem feltétlenül kell minden hónapban személyesen találkoznotok, mert online, skypeon meg lehet sok mindent beszélni, lehet egyeztetni. Köss a könyvelővel szerződést!
  2. Ha úgy döntesz, hogy társas vállalkozást alapítasz, akkor ügyvédre is szükséged van, ő fogja a hivatalos részét intézni. Ő nyújtja be a cégbíróságra a szükséges papírokat és a közzétételt is ő intézi.
  3. Az ügyvédhez vigyél magaddal minimum 5 cégnév ötletet is, melyeket ő le tud ellenőrizni. Ha valamelyik használatban van és nincs öt karakternyi eltérés egy más meglévő cégnévtől, akkor azt nem fogod megkapni, másikat kell keresni. Ezért jó, ha van a tarsolyodban több név is.
  4. A vállalkozásoknak kell egy székhely, ahova be van jelentve, ezt gondold végig, hogy ez hol lesz. Ha nyitsz egy galériát, vagy üzletet vagy stúdiót és az nem a székhelyeden van, akkor az egy telephelyed lesz. Ez nem biztos, hogy a székhelyeddel egy településen van, lehet máshol is, de mindenképpen tartozik hozzá bejelentési kötelezettség.
  5. Szükséged lesz egy bankszámlára, amely a vállalkozásod számlája. Ha egyéni vállalkozó leszel, akkor használhatod ugyan a saját lakossági számládat, de talán egyszerűbb, ha külön intézed a vállalkozásod pénzügyeit.
  6. Keress egy bankot, ahol bankszámlát nyitsz! Nézz körül a bankokban, mert eltérőek a vállalkozóknak nyújtott számlavezetési díjak. Nézd meg mi tartozik egy csomagba, mit érsz el ingyenes szolgáltatással és miért kell (mennyit) fizetned havi szinten.
  7. Csinálj egy e-mail fiókot a művészeti vállalkozásodnak! Persze, lehetne ez a saját fiókod is, de ha nem szeretnéd, hogy keveredjenek a céges-, és magánügyeid, jobban jársz, ha külön kezeled a fiókokat.
  8. Foglald le a domain nevet, amin majd a weboldalad fut és ezzel egy időben a saját nevedre is foglalj egy domaint! Később, ha elkészül a weboldalad, akkor az egyiket átirányíthatod arra, amelyik a fő domained lesz.
  9. Vegyél magadnak egy határidő naplót, egy filofaxot vagy csinálj magadnak egy olyan naplót, amiben a céges ügyeidet fogod intézni. Ez lehet, hogy apróságnak tűnik, de hidd el, h egy idő után nagyon nehéz lesz észben tartanod a feladatokat, a számlázásokat, a megbeszélések, tárgyalások, skype beszélgetések időpontjait.
  10. Alakíts ki magadnak egy dolgozó szobát, műhelyt, dolgozó sarkot vagy bármi olyan helyet, ahol a te céges ügyeid, papírjaid, dossziék, számlatömbök egy helyen vannak. Ez azért is fontos, hogy ne azzal teljenek értékes perceid el, hogy keresel egy papírt, vagy egy szerződést vagy bármi mást. Ezen csak beidegesedsz és nem tudsz a tervezésre vagy az alkotásra koncentrálni.

Hogy hol add el a művészeti alkotásaidat? Rengeteg lehetőség van erre a világban. Készítettünk egy gyűjteményt “50 online művészeti piac” címével rövid leírásával és linkjével. Egy 50-es listát. Kattints és kérd!

call_to_action_gombok_arteco