Időnként hallunk híreket horribilis összegekért elkelt élő vagy már halott művész alkotásáról. Értesülhetünk aukciós házakban magas áron leütött műtárgyakról is. Mi most akarunk a művészetből megélni, ezért a mai korban lévő, a nap mint nap jelen lévő elemekkel kell számolnunk.
Azoknak az embereknek a “termékeit” nehezebb beárazni, akik képző-, és iparművészettel foglalkoznak. Egy fém alkatrész árát, kézzelfoghatóbb elemekből képezhetjük, mint mondjuk egy olajfestmény, vagy egy nemesfémből készült egyedi ékszerét. A jó árazáson kívül sok művész belefut a két rossz végletbe: vagy nagyon alul árazza a munkáját, vagy túlárazza.

Egy végtermék/alkotás árába sok kis elem épül be, ezért figyelj arra, hogy ne hagyj semmit figyelmen kívül! Ha valamit kihagysz, és rendszeresen kihagyod, akkor fennáll annak a veszélye, hogy egy idő után sajnos azt veszed észre, hogy nem tudsz megélni a művészetedből. Nem tudsz új anyagokat, új eszközöket venni, vagy nem tudod az eszközeidet javíttatni, ha szükséges. Nem tudsz egy kiállításon megjelenni a saját munkáiddal. Nem fogod tudni fenntartani a weboldalad, nem tudsz elmenni 1-1 tanulmányútra, vagy nem tudsz magadnak ételt venni.

Nézzük meg sorban, milyen tételeket számolj bele egy munkád értékébe! 2 listát fogsz találni, egy bal és egy jobb oldalit.
A bal oldali tartalmazza azokat az elemeket, amelyek egyszerű kiadások, könnyű beazonosítani és megnevezni őket, így könnyű számszerűsíteni is. Ezekhez legtöbbször egyszerűen csak előveszed a kiadási számlákat, a befizetési csekkeket és azokról számolsz. A jobb oldali listában lévő tételeket nehezebben tudjuk számokkal kifejezni, az értékét megnevezni, de ez is nagyon fontos.

Felhasznált anyagok A tanulással töltött évek
Eszközök, gépek vásárlása Szakmai továbbképzések (tanfolyam, kurzus,
egy-egy technika elsajátítása, stb.)
Eszközök javítása vagy beszerzése A tehetséged
Műterem/Műhely bérlése Az egyediséged ( a másoktól eltérő, jól felismerhető
munkáid)
Internet díja Egyedi darab esetén az “egyszerisége”
Rezsi (víz, villany, fűtés, kommunális adó, stb.) Kollekció, sorozat, több darab esetén az érték, hogy
tőled származó kollekció/sorozat darabja
Mobiltelefon költsége Munkadíjad
Posta díjak (árubeszerzés) Profit
Benzinköltség
Csomagolás költsége (ha van ilyen nálad)
Weboldal tárhely szolgáltatójának díja
Éves domain díj
Webshop bérlés díja
Járulékok
Adók
Könyvelés díja
Pénzben kifejezve Pénzben kifejezve

A lista tartalmaz olyan tételeket, amelyeket évente egyszer fizetsz ki. Ezeket bontsd le havi szintre, vagyis oszd el 12-vel! Ha kiszámolod a havi kötelezettségeket, akkor a munkáid árába is könnyebben tudod azokat beépíteni.

Mindezeken felül profitot is kell termelned, különben miért csinálnád?
A profit nem egyenlő azzal, amit a te munkádért fizetsz ki magadnak. A profit teszi lehetővé azt, hogy újabb és újabb fejlesztéseket hajts végre a vállalkozásodban. A profitból tudsz új technológiákat kitanulni és beruházást végrehajtani ehhez, vagy ebből tudsz új piacokat kutatni.

Te mit szoktál még beépíteni a munkáid árába? Oszd meg velünk!