Bevallom, hogy nagyon szeretem az olyan írásokat (könyv, blog, bemutatkozó anyag, bármi), ahol más művészek életútját, munkásságát mutatják be. A tapasztalat az, hogy azok, akik sikeresen a művészeti pályájukon, de úgy, hogy meg is élnek belőle, azok mind célokat tűznek ki és terveznek. Olvastam olyan művészről is, aki kesergett azon, hogy alig van mit ennie, és nem néz felé senki, pedig tehetséges és jó festményei vannak (tényleg jók). Ha ezeket a művészeket összehasonlítom, akkor levonhatunk egy következtetést: a  célok a művészeti életben is csak vágyak maradnak tervezés nélkül. Ha pedig még célok sincsenek, akkor hogyan tudnál olyan művész lenni, aki meg is él a tehetségéből, a kreativitásából? Két szóval: célok kellenek.

Hogyan vizionálsz az élet más területein, milyen ott a jövőképed? Lehet, hogy az életed jelenlegi körülményei nem túl optimálisak, mert van még egy teljes vagy fél állásod, vagy épp  a szüleiddel élsz, vagy kisgyereket nevelsz egyedül, annyi minden lehet… Mindannyiunknak kell némi kompromisszumot kötni, van akinek többet, van akinek kevesebbet. Felmerül egy sor kérdés, mikor kitűzzük a céljainkat, a válaszaink pedig ezektől a körülményektől nagyban függnek.

“Mennyi időt tudok naponta a művészeti üzletemmel foglalkozni? Hol tudok létrehozni egy helyet, ahol dolgozom? Hogyan tudom megteremteni az egyensúlyt a művészeti üzletem és az életem más területei között?”

Légy realista! A kreatív üzleti vállalkozás építése egy maratoni futás, nem pedig sprint. Ez azért is előnyös, mert hosszú távra tudsz berendezkedni, és megtervezni azt, hogy mint művész, hogyan építed föl a művészeti vállalkozásod. Hogy képzeled el? Kilépsz a munkahelyedről, ahol még dolgozol és egyszer csak minden megy az útján? Vagy tervezed azt, hogy az alkotás mellett egy folyamatosan termelő plusz bevételi forrást is kiépítesz? Ja, ezek újabb kérdések.

Ezért kell a célokat, amelyek lehet, hogy most még csak a fejedben kavarognak,  írásban is rögzíteni. leírni egy víziót, egy jövőképet “megrajzolni”. Aztán az egészhez tervezni kell. Felállítani egy ütemtervet, mert anélkül széthullasz, frusztrált és ideges leszel, és még az alkotásra sem tudsz koncentrálni. Kiégsz. Kell egy-két fő cél, hogy ne mellékutakon vergődj.

Egy ilyen személyes és üzleti célmeghatározás abban segít, hogy célirányosan tegyük meg a lépéseket. Ebben a rövid és hosszú távú célokat is meghatározzuk és tovább bontjuk ezeket lépésekre. Ebből már látjuk is, hogy mit miután kell megtennünk. Ez biztonságot ad, és vezet. Vissza tudjuk ellenőrizni magunkat, látjuk mi az, ami már megvalósult, mi az, ami még megvalósításra vár. És egyre közelebb érünk a céljainkhoz.

Egy dolog biztos. Ha nem állítasz fel célokat és hozzá tervet, akkor egy idő után azon veszed észre magad, hogy más valakinek a vállalkozását építgeted. Azt kell végig gondolnod, hogy mi tesz téged boldoggá, miben leled örömödet, mi az, amit szenvedéllyel tudsz csinálni. Ha nem szeretsz művészeti vásárokon részt venni, mert mondjuk nem akarsz a vásárlóiddal szemtől-szembe találkozni, akkor bízz meg valakit, aki helyetted elmegy egy ilyen vásárra és képvisel téged. A másik lehetőség, hogy az online piacokon értékesíted a munkáidat vagy akár egy saját webshopban. Ha nehezen, vagy nem szívesen kommunikálsz galéria tulajdonosokkal, akkor bízz meg azzal valakit, hogy képviseljen téged és keresse meg a megfelelő galériákat Budapesten, vidéki városokban vagy külföldön. Te azt csináld, amihez értesz és amit szeretsz is.

A vállalkozóvá válás kemény munka, más gondolkodást és más életet igényel, mintha egy alkalmazotti állásban lennél, ahol megmondják mikor mit csinálj, még ha szabad kezet is kapsz egy-egy döntés meghozatalánál. Kitartást és fegyelmet igényel. A legfontosabb az, hogy döntsd el, mit akarsz, mi az, ami tényleg illik hozzád. És ha ezzel megvagy, akkor irány!

Összeállítottunk egy online kurzust, amiben többek között a célok meghatározásához is segítséget adunk. Gyakorlatias online anyaggal készültünk, vagyis közben már csinálnod is kell az egyes “feladatokat”. Mellé elküldjük azt a listát is, amiben 50 külföldi online piacot gyűjtöttünk egybe. Itt máris keresgélhetsz, ahol eladhatod a művészi munkáidat, legyen az képzőművészeti alkotás, vagy iparművészeti.