Sokszor kerül szóba a hátfájás, a nyakfájás és egyéb fájdalmak azok között a kreatív munkát végzők között, akik hosszasan ülnek, feszült figyelemmel dolgoznak valamin, és mindezt órákon keresztül végzik. Én magam is gyakran kapok észbe azon, hogy úristen!, már órák óta meg sem mozdultam, viszont az egész nyakam, hátam, vállam befeszült, mert annyira koncentrálok, rajzolok.  Az ilyen mozdulatlan, sok ideig tartó munkafolyamat nagyon jellemző az alkotó munkát végzőkre, ezért megkértem a húgomat, Benke Anita gyógytornászt, hydroterapeutát, hogy állítson nekünk össze olyan gyakorlatokat, amik a napi munka közben, többször elvégezhetőek, frissítenek, átmozgatnak.

Sziasztok Alkotók!

Összegyűjtöttem az ülőmunka veszélyeit, és ezeknek a problémáknak a megelőzésére hoztam nektek néhány szuper tornagyakorlatot, amit az alkotás közben elvégezhettek otthon,  a műhelyetekben, a stúdiótokban úgy, hogy ki sem kell szinte mozdulnotok onnan. A három leggyakoribb veszély, amivel az ülőmunkát végzőknek szembe kell nézniük:

 • Keringési rendszer fokozott terhelésnek van kitéve
 • Anyagcsere problémák jelentkezhetnek
 • Helytelen testtartás alakulhat ki

Gyógyornászként szeretnék néhány praktikus tanácsot és feladatot javasolni Nektek!

A gerinc folyamatos terhelés alatt van, ennek következtében az élettani görbületek eldeformálódhatnak (gerincferdeség alakulhat ki). Vállak előre esnek, mellizmok zsugorodnak, hátizmok megnyúlnak. A deréktájon lévő csigolyák közti porckorongok nagy terhelésnek vannak kitéve, ennek következtében deformálódhatnak is. Minden deformáció fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járhat, ami azt jelenti, hogy egy idő után azt veszed észre, hogy nem forog úgy a nyakad, mint korábban, nem tudsz annyira előrehajolni mint azelőtt, stb.!

Előzzük meg!

 1. lépés Ha már ülni kell , akkor ergonómiailag megfelelő ülő alkalmatosságot keress!
 2. lépés Munka közben 1,5 óránként állj fel, mozgasd át magad!

Néhány feladat, melyet úgy találtam ki nektek, hogy a rajzasztalod, munkaasztalod mellett végezheted:

 • Állásban páros karokkal, nyújtott tenyerekkel és ujjakkal megnyújtózunk a plafon felé 10x.
 • Karok test mellett, vállkörzést végzünk  10x előre, majd hátrafelé.
 • Tenyerekkel rátámaszkodunk az asztalra, majd leguggolunk. Aki nem tudja megcsinálni, apró térdrugózást végzünk 10x.
 • Továbbra is az asztalon támaszkodunk, egyik térded húzd a hasadhoz, majd végezz bokakörzést 5x kifelé és 5x befelé, mindkét lábbal csináld meg!
 • Kezek csípőn, húzd hátra a könyökeidet, zárd a lapockáidat, emeld ki a mellkasodat! Ilyenkor végezz belégzés! Majd hajolj előre, karok lógnak, fej is lóg. Ilyenkor van a kilégzés! Ismételd 5x.
 • Ülj le a székre! Lábak talpon, sarkakra majd lábujjakra állítsd lábaidat. Ezzel megtámogatod a vénás keringésed! Ismételd 20x. Ezt napközben bátran csináld!
 • Ha van nagylabdád rugózz rajta, billentsd a medencédet jobbra-balra, előre-hátra.
 • Hasalj a labdára hintázz előre-hátra! Vedd át a labda formáját!

Ami még nagyon jó a megelőzésben: válassz olyan sportot, ami minél több porcikádat megmozgat! pl. úszás,lovaglás, nordic walking, gerinctorna………

“Mozdulj, hogy alkothass!”

Benke Anita gyógytornász – Facebook oldala: TORNASZOBA