Ez a bejegyzés azoknak a művészeknek lesz hasznos, akik a közeljövőben, a jövőben gyermeket terveznek és már művészként van vállalkozásuk, vagy éppen tervezik azt megvalósítani. Művészanyaként a családtervezés, a célok meghatározása, a távlati tervek megvalósítása reméljük ezzel az írással könnyebben fog menni.

 1. Milyen juttatások járnak az egyéni vállalkozó művészeknek, mikor gyereket vállalnak?

  Szülés előtti 2 évben összesen 365 nap biztosítottságnak meg kell lenni. Ide tartozhat a munkaviszony, egyéni vállalkozói jogviszony is. Ugyanúgy jogosult leszel a táppénzre, mintha valahol egy alkalmazott lennél.

  Ki jogosult csecsemőgondozási díjra?

  A szülő nő jogosultsági feltételei

  Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

  • a biztosítás tartama alatt vagy
  • a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy
  • a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.
 2. Vehetsz-e fel hitelt, ha egyéni vállalkozó vagy?

  Egyéni vállalkozóknak a bankok nagyon nehezen adnak hitelt. Ha mégis belevágsz, akkor egy hosszadalmas folyamat, rengeteg papír és a végén nagy valószínűséggel elutasítják.

 3. Mire kell egy KATA-s adózónak figyelnie?

  Ha KATA-s adózó vagy, akkor az éves bevételed 8 millió forintot ne haladja meg. Vagyis haladja meg 🙂 de amíg benne vagy ebben a határban, addig nem kell áfát fizetned. Ha meghaladja, akkor áfakörös leszel, és az értékhatár 12 millió Ft lesz. Tehát amíg nem léped át a 12 millió forintot lehetsz KATA-s, de áfát kell számolnod a munkáidra, termékeidre és áfát kell befizetned. Ha ezt túlléped egy évben, akkor a 12 millió fölötti rész 40%-át be kell adó formájában fizetned a NAV-nak.

 4. CSED, GYED, GYES?

  A GYÁS megszűnt, helyette van a CSED (csecsemőgondozási díj), GYED és a GYES. Ha sima egyéni vállalkozó vagy, akkor fölemelheted a jövedelmedet, de persze így az adód is magasabb lesz. Ha KATA-s vagy, akkor lehetőség van magasabb összegű KATA befizetéséré. Ez 75 ezer forint/hó.A következő módon alakulnak a jövedelmek:

  • 50.000,- Ft-ot fizető KATA-s bruttó jövedelme: 81.300,- Ft
  • 75.000,- Ft-ot fizető KATA-s bruttó jövedelme: 127.000,- Ft

  A csecsemőgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.

  Mennyi időre jár a csecsemőgondozási díj?

  Még kérdésként felmerülhet az is, hogy egyáltalán mennyi ideig jár a CSED? A csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.

  Az anyát 24 hét szülési szabadság illeti meg azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni. A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.

  A szülő nő csecsemőgondozási díjra való jogosultsága legkésőbb a gyermek születésének napjával, koraszülött gyermekre tekintettel a szülési szabadság első napjával nyílik meg.

  A szülési szabadság tehát legkésőbb a szülés napjával kezdődik, azaz a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja. 

  A csecsemőgondozási díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 %-a.

 5. Meddig lehet szüneteltetni a vállalkozást a gyereknevelés alatt?

  Ha megszületett a babád, akkor a vállalkozásod szünetel, ezt egészen a GYED-del bezárólag teheted meg. Időben ez azt jelenti, hogy a gyerek 2 éves koráig szünetel a vállalkozásod. A GYES alatt már újra lehetsz KATA-s vállalkozó. Ekkor fizeted az 50.000,- Ft adót.

Az ART & Business Online Magazinban is foglalkozunk hónapról – hónapra olyan kérdésekkel, amelyek a közvetlenül a művészeti vállalkozásod érintik és persze téged. A magazin ITT tudod megvenni.

Forrás: http://konyveloirodad.hu – Kovács Viktor és http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/gyermekvallalas_tamogatasa/csecsemogondozasi_dij