Ez egy gyakorlat.

Adj egy esélyt magadnak. Legalább egyet egy új életre, egy boldogabbra, olyanra, amiben a helyedet érzed. Mert addig, amíg nem ott vagy, ahol lenned kell, folyton boldogtalan leszel, és ha nem hallgatsz arra a késztetésre, ami azt ordítja, hogy tegyél már végre valamit, szépen meghalsz. Meghal a lelked, belehal a hitetlenségedbe, abba, hogy képtelen voltál elhinni magadról, hogy igenis többre vagy képes annál, mint amiben épp vagy. Ha nem tesz boldoggá az életed, tervezz újra, találd meg azt a valamit, amiért bármikor boldogan felkelsz. Töröld el a korlátokat, nincs rájuk szükség. Vagy hagyd meg őket, és élj örökre rabként. (Anthony Robbins)

Művészeti vállalkozásod képe

Milyen?

A művészeti vállalkozásokat is ugyanúgy kell fejleszteni, mint más vállalkozásokat. Ha elég erős benned az az érzés, hogy művészként szeretnél megélni, grafikákat, festményeket, művészkönyveket, bőralkotásokat vagy más képző-, és iparművészeti alkotásokat eladni, akkor válaszolj először az alábbi 3 kérdésre:

 • Az-e a jó út, amin most vagy?
 • Ott vagy-e, ahol lenned kell?
 • Hogyan juthatsz el a céljaidig?

Nem tudod megkerülni azt sem, hogy kicsit mélyebben vizsgálódj. Válaszolj ezekre a kérdésekre:

 • Mit akarsz pontosan csinálni mint művész, ami az álmaidnak is megfelel?
 • Hol szeretnél élni?
 • Mit akarsz minden nap csinálni?
 • Mit teszel meg a művészeti üzleted működéséért?
 • Milyen az az élet, ami tetszene neked?

Szánj időt ezekre a kérdésekre és gondolkodj el rajtuk! Ha mindezek teljesülnek, milyen életed lenne?

 • Szeretnél otthon egy stúdióban dolgozni?
 • Városban, vidéken, vagy egy tóparton élsz?
 • Minden idődet kitöltik a különböző találkozók gyűjtőkkel, galériásokkal vagy értekezleteken ülsz, alkalmazottként dolgozol másnak?
 • Több magányt szeretnél vagy több időt szeretné dolgozni a stúdiódban?
 • Vetítsd magad elé azt a képet a környezetedről ami a fejedben él arról, hogy milyen térben és milyen beosztás szerint szeretnéd élni a mindennapjaidat (alkotó, pihenő)!

Kiindulásnak ehhez az egész gyakorlathoz jó lépés az, hogy leírod mindezekre  a kérdéseikre a válaszadat. Ez segíteni fog neked abban, hogy legyen némi kitekintés  úgy általában a művészeti üzletre. Jó ha tisztában vagy azzal, hogy a fejedben élő elképzelés reális-e, vannak-e benne még hiányosságok. Ha még mindenre nem is tudod megadnia  választ, akkor se ess kétségbe, mert ezek fejleszthetők, lehet rajtuk dolgozni. Az viszont nagyon fontos, hogy legyen egy szilárd elképzelésed, egy képed és egy helyed egy későbbi énedről, akit már úgy  és ott látsz, ahogy most elképzeled.

Művészként is úgy kell megtervezned az egész életed, ahogyan élni akarsz. Ez mindenkinél valami más lesz, és nincs is jó vagy rossz válasz ezekre a kérdésekre. Ha létrehozod a Jövőkép Vallomásod, lesz egy ablakod a mikro vállalkozásodra. Ezen az ablakon át világosan látni fogod, hogy mit is akarsz valójában. Lehet, hogy lesznek meglepő részletek, és rájössz, hogy mit is kell valójában fejleszteni.

A vállalkozás alapításához és az adózási részhez összeállítottunk számodra egy 22 oldalas anyagot, amivel még tovább tudsz tervezni. Jó, ha tisztában vagy a cégalapítás lépéseivel, az adózási alapokkal vagy  a számlaírással. És az sem árt, ha már azt is megtervezed, hogy ha majd annyi munkád lesz, hogy már magad nem bírod, akkor kiszervezz egy-egy munkát, vagy inkább felvegyél valakit. Szóval ehhez van egy jó kis anyag:

call_to_action_megnezem