Az előző bejegyzésben arról volt szó, hogy melyik a jobb: saját weboldal vagy egy harmadik fél által üzemeltetett weboldalon jelen lenni? Mindkettő jó. Másért. Mindkettő mellett szólnak pro és kontra érvek. Neked kell eldöntened, melyiket választod.

Még régebben kérdeztelek titeket arról egy kérdőíven, hogy mire van szüksége a művészeti vállalkozásodnak és hogy tervezed-e, hogy saját weboldalat indítasz. Sok válasz és visszajelzés érkezett és egyértelmű volt az, hogy sok művésznek szüksége van weboldalra, mert nem csak a közösségi médiás jelenlétben gondolkodik. A kettőt együtt használja, vagy akarja használni.

Ezért döntöttem úgy, hogy elkészítek egy olyan online kurzust, amelyben megmutatom képző-, és iparművészeknek, kézműveseknek lépésről-lépésre a saját WordPress weboldal elkészítését. A kurzuson meg tudod tanulni azt, hogy hol és hogyan foglalj le magadnak egy domain nevet, hozzá tárhelyet. Ehhez adok konkrét szolgáltatót, akivel mi nagyon elégedettek vagyunk, de bárhol máshol is lefoglalhatsz persze domaint, vagy rendelhetsz tárhelyet. Azután a képernyővideók segítségével – amelyek alatt végig mondom is az instrukciókat – felépíted a saját weboldalad.

A WordPress eredetileg blogmotornak készült, vagyis arra találták ki, hogy személyes blogot vezessenek rajta az emberek, de ma már ennél jóval többet tud. Pénz lehet vele, rajta keresni, ha jól csinálod. Építhető bele webshop, portfólió, galéria, megrendelő űrlap és sok más olyan funkció is, ami a művészeknek kell. A WordPress egy CMS rendszer, ami content menagement system-et jelent, vagyis egy tartalomkezelő rendszer. Megtöltheted a weboldalad a saját tartalmaiddal, alakíthatod, kezelheted azokat a saját művészeti tevékenységedre hangolva menedzseled.

Mi lehet a weboldalad célja?

Egy weboldalnak is vannak céljai. Lehet, hogy neked egy bemutatkozó One Page típusú oldalra van szükséged, lehet, hogy blogolni akarsz, vagy eladni a művészeti alkotásaidat a weboldalon keresztül. Elképzelhető, hogy egy portfóliót szeretnél létrehozni, vagy inkább galériákba rendeznéd a munkáidról készült fotókat. A céloknak megfelelően kell tehát kialakítanod azt majd.

Magát a blogolást már annak is nagyon ajánlott elkezdeni, akinek még nincsenek konkrét termékei, de az alkotást már javában folytatja. Rengeteg téma van, amit a blogodba bedobhatsz, írsz róla, vagy éppen vlogban (videóblog) videókat jelentetsz meg, mert ezekkel ismertséget és látogatottságot növelhetsz. Nagyobb ismertségre tehetsz szert és nagyobb látogatottságra a weboldaladon. Mire saját webshopot is nyitsz, már rendszeres visszatérő látogatóid lesznek, nem a nulláról indulsz. Írtam már arról, hogy a tartalom mennyire fontos a weboldalakon, és ehhez is sokféle eszköz álla rendelkezésünkre. A saját weboldaladon saját blogod vezetésével jó helyezést lehet a keresőkben elérni, ha ez a munka kitartó, folyamatos és rendszeres. A WordPress online kurzuson a blogíráshoz is adok ötleteket egy egész évre.

A WordPress weboldal készítését két nagy területre bontottam, így az online kurzus is két részből fog állni:

  1. WordPress weboldal alapok – Domain névtől a legfontosabb pluginokig.
  2. A WordPress oldalad testreszabása –  Portfóliónak használt WordPress weboldalak készítése – Speciális pluginok használata

Ha te is gondolkodsz azon, hogy kellene már egy weboldal neked, akkor jelezd azzal, hogy kitöltöd ezt az kis űrlapot. Ezzel csak fel szeretném mérni, hogy neked mire van szükséged, mire akarod majd használni a weboldalad. Semmilyen kötelezettséggel nem jár, nem kell vásárolnod, csak azért, mert kitöltötted, viszont nekem sokat segítenél vele.