A szabadúszó művészekről kétféle kép terjed a köztudatban. Az egyik, hogy csórók és az éhhalállal küzdenek meg nap, mint nap, a másik pedig az, hogy remekül él, kényelmesen dolgozik otthon, a műtermében. Rugalmasan oszthatja be a napjait és soha véget nem érő kreatív szabadságban telnek  a mindennapjai. Ez utóbbi az, amit sokan aztán el is irigyelhetnek a művészektől és sokan is szeretnének művészek lenni, ha ez tényleg így működik. Az csak rajtad múlik, hogy melyiket éled.

Ez az egész azonban nem szerencse kérdése, és arról tényleg ritkán esik szó, hogy a szabadúszó művészek élete nem rózsaszín felhők közötti lebegésből áll csak. Kemény és kitartó munka áll mögötte, még ha a külső szemlélők csak az eredményeket látják is. Hiszen ők azt fogják látni, persze, hiszen azt akarod megmutatni a nézőknek.

Sok félelem is él a művészekben, mert vannak bizonytalan tényezők ebben a munkában és életformában. Nem egyformák a havi bevételek, szorosak a határidők, ha egy-egy munkát el kell végezni mondjuk szerződés szerint. Azt kell elérned, hogy mindig te irányíts és ura legyél a helyzetnek!

ONLINE KURZUSOK MŰVÉSZEKNEK ÉS KÉZMŰVESEKNEK

Itt van számodra 3 olyan tipp, amely gyakorlatias és bátran használd őket a mindennapjaidban, ha te is szabadúszó vagy:

1. Legyen egy napi rutinod kialakítva és ezen belül legyenek rendszeresítve a munkára szánt óráid (munkaidő)

Persze, a szabadúszó élet-, és munkaforma arról szól, hogy rugalmasan oszthatod be  a munkaidődet, de ha anélkül kezdesz el dolgozni, hogy nincs a napjaidban rendszer és rend, akkor nagyon nehéz lesz elvégezned a kitűzött feladatokat és zavaros lesz az életed. A szabadúszók sikeressége nagyban függ persze attól, hogy mennyire tehetséges, mennyire kreatív valaki, milyen képességekkel bír, de az is rettentően fontos, hogy az ügyfelekkel hogyan tud kommunikálni. Éppen ezért, mivel ilyen sokrétű a művész munkája, sok részletre kell figyelni az alkotás mellett, azért fontos az, hogy legyen meghatározva a munkaidőd. Ha nem alakítasz ki magadnak egy napi rutint, azt fogod elérni, hogy állandó időzavarban szenvedsz, belekapsz több dologba de igazából semmit nem fejezel be. Gyakorlatilag csak a feladatokkal és az idővel fogsz harcolni és az ügyfelekre már nem jut elég figyelmed és időd sem.

  • Írj mindig listát! Én heti listákat készítek és azon belül 1 hétre előre megtervezem a napokat is. Felírom a feladatokat egy-egy napra.
  • Ha valami elkészült, áthúzom rikító sárgával 🙂 Ez egyébként szuper érzés!
  • Ne tervezd túl magad egy napra. Legyen inkább kevesebb a feladat, de az legyen elvégezve. Ha túl sokat betervezel egy napra, akkor az történik, hogy mindig meg kell szakítanod valamit, nem lesz befejezve és elaprózódsz a részletekben.
  • A feladataid fontossági sorrendben legyenek felsorolva. Elöl a legfontosabbak, utána a kevésbé fontosak. Amik sürgősek, azok kerüljenek a listád élére! Például a más művészekkel való kapcsolattartás mondjuk a Facebookon lényeges dolog, de ennél fontosabb az, hogy megválaszold az ügyfelek email-jeit. Tehát priorizáld a feladataidat!
  • Amikor dolgozol valamin, csak arra koncentrálj!

2. Ügyfelek szerzéséhez kezdj el kapcsolatokat építeni

Ez egy lényeges feladat a művészeti pályán. Találkozz más szabadúszó művészekkel, dizájnerekkel, kapcsolódj be műhelymunkákba, légy tagja művészeti egyesületnek vagy galériáknak. Nagyon jó projektek szoktak sikerülni abból is, ha művészek együtt csinálnak végig művészeti projekteket művészekkel vagy teljesen más területen mozgó emberekkel. Soha nem tudhatod, hogy ezek közül melyik hozza meg számodra a következő ügyfelet. Ezek a közös művészeti projektek aztán bekerülhetnek a médiákba, tehát nagyobb ismertségre is szert tehetsz általuk. Ezen a piacon is elég nagy a zaj, ezért fontos az is, hogy valamilyen módon kitűnt belőle. Kitűnhetsz a közösségi oldalaidon használta képeiddel, betűtípusokkal, színeiddel. Figyeljenek fel rá az emberek, kapják fel rá a fejüket. Olyan megjelenéseket adj ki, amik passzolnak a személyiségedhez és illeszkednek a tervedbe is.

3. Ne félj a kritikától!

Egy dizájner, egy művész élete sokkal könnyebb lesz azáltal, ha nyitott az újdonságokra, az ötletekre és meg tudja hallgatni mások véleményét is. természetesen nem mindig kellemes egy-egy bírálatot meghallgatni, de még mindig ott van annak a lehetősége, hogy eldöntheted, mennyit fogadsz el belőle, hogyan fordítod az adott véleményt a saját épülésedre. Úgy is felfoghatod mások véleményének meghallgatását, mint egyfajta személyes inspirációt, amitől te magad is fejlődsz, mint képzőművész vagy iparművész.

Összegezve tehát, fontos, hogy légy mindig pozitív és időnként nézd meg magad és  a munkáidat is más szemszögből, vagy kettőt hátralépve. Nézd meg fordítva vagy fejjel lefelé is! 🙂

A kezdéshez ajánlok egy mini kurzust: a Mini ART & Business Célok – Tervezés – Művészeti vállalkozás indítása neked való, ah még az elején vagy, vagy az időbeosztással harcolsz. Ha ezen már túl vagy, akkor nézd meg a többi kurzust.